Imbolc

Onze voorouders leefde in harmonie met de natuur. Hun dagelijks bestaan was onlosmakelijk verbonden met de ritmes van Moeder Natuur en met de grotere cycli van de kosmos. De jaarfeesten gaven structuur aan het jaar en waren verbonden met de cirkel van leven (en dood). Het vieren van de jaarfeesten was een ode aan de natuurlijke cycli van de Aarde en de zon. Een viering waarin ze uiting gaven aan hun dankbaarheid voor een goede afloop en overleving en de goede hoop op een volgende vruchtbare periode, overvloedigheid, bescherming en gezondheid.

Rond 20 maart wordt het hoogte punt van de lente gevierd met Ostara. Het Ostara feest markeert de de lente equinox. De lente energie is nu op haar krachtigs om later in het jaar weer door te geven aan Beltain als begin van de energetische zomer. Ostara is de godin van vruchtbaarheid en heeft haar wortels in de Germaanse mythologie, waar ze verwijst naar het licht wat vanuit het oosten geboren word. Zij symboliseert de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode. De natuur komt weer tot leven. Sappen gaan weer stromen, zaadjes ontkiemen en planten weer gaan groeien. Buiten vindt je groene uitlopers en volle knoppen aan takken van struiken en bomen en wordt je toegezongen door de vogels. De bermen worden gesierd met liefelijke voorjaarsbloeiers. Vogels bouwen hun nesten en de eerste insecten vinden hun weg naar verse nectar. En als de zon zich laat zien, voelt ze aangenaam warm. De lente is volop aanwezig en zit bomvol groeikracht.

Verbinden met de creatieve levensstroom

We zijn in de lichte helft van het jaarwiel beland. De donkere periode laten we nu achter ons. Met de lente equinox staat de zon loodrecht boven de evenaar en de lengte van dag en nacht zijn overal op aarde gelijk. De lente is op volle kracht. En in zowel de Oosterse en Westerse tradities is de lente de periode om je te ontdoen van oude energie en op te schonen. Van binnen komt de levens stroom weer op gang. En waar deze afgelopen winter stil stond, is er ook oude energie achtergebleven die nu haar weg naar buiten vindt. Buiten helpt de wind op haar manier mee. Met de voorjaarsstormen helpt ze bomen, struiken en planten zich te ontdoen van oud hout, zodat al die groeikracht zich kan toeleggen op het groeien van nieuwe takken en het vormen van knoppen. De natuur beweegt ons om wakker te worden, onze ogen te openen, op te schonen en te focussen op wat we graag willen laten groeien. De vruchtbare aarde onder onze voeten zorg voor een warme, veilige en voedzame grond om te ontkiemen. De zon help te groeien en richting geven om tot onze volle potentie te ontwikkelen. Deze opkomende ‘Yang’ energie kan ook te snel omhoog schieten, waardoor je hoofd overstroomt met allerlei wilde ideeen en plannen. Je kunt je dan onrustig voelen, geïrriteerd of gefrustreerd zijn. Door jouw visie helder te krijgen, kun je beter plannen en je mee laten voeren op de natuurlijk versnellende stroom om zo jouw ideeen verder ontwikkelen en groter te laten groeien.

Ostara vieren

Er zijn verschillende manier om Ostara te vieren en haar groeikracht van de natuur en vruchtbaarheid van de Aarde (in jezelf ) te vieren. Ik heb er 5 voor je verzameld.

Verbindt je met de groeikracht van de natuur en vruchtbaarheid van de Aarde

  • Breng jezelf in beweging met oefeningen, waarbij je aandacht mag brengen bij je lever en galblaas. Dit zijn de reinigende organen die passen bij het voorjaar. Denk aan zachte twists, heupcirkels, draaien van gewrichten, strekkingen en zelf massage voor de flanken, heupen, liezen en de binnenzijde van je benen (richting je grote teen) en buitenzijde van je benen (richting je tweede kleine teen). Daar lopen de lever en galblaas meridianen. Laat je ademhaling zakken naar je Hara en vrouwelijke voortplantings organen als de baarmoeder en Yoni. Deze zijn van nature verbonden met de energie van de lente, zoals creatie, groeikracht en geboorte. Sluit af met een visualisatie op dat wat je graag groter zou willen laten groeien en tot wasdom wilt laten komen.
  • Maak een stilte wandeling waarbij je je verbindt met de lente. Ga opzoek naar de groene uitlopers en volle knoppen aan takken van struiken en bomen, de ontluikende bloesem en liefelijke voorjaarsbloeiers. Kijk uit naar vogels die druk bezig zijn met het bouwen van hun nesten, broedende eenden en de eerste insecten vinden die opzoek zijn naar verse nectar. Voel hoe de zon je gezicht verwamt, de wind je huid streelt en luister hoe de vogeltjes je toezingen. Snuif de lente op en neem mee naar binnen en merk op wat ze bij jou in beweging brengt. Bedankt de natuur voor het terugkeren van de lente. Schrijf jouw gedachtes op, teken of schilder ze of verwerk ze op een andere manier die voor jou goed past.
  • Zaai bloemen, kruiden of groenten voor (in een eierdoos bijvoorbeeld), waarbij de zaadjes symbool staan voor dat wat jij graag groter wilt laten groeien in jouw leven. Doordat je jouw gezaaide plantjes steeds weer aandacht geeft als je ze verzorgt, wordt je herinnert aan jouw eigen gezaaide intentie.
  • Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en zie je veel terug in de vieringen rondom de lente equinox. Versier (witte) eieren met plantaardige verf. Online vindt je veel verschillen opties m met groenten, fruit en kruiden (paas) eieren te kleuren. Beschilder ze met natuurlijke verf (bijvoorbeeld Natural eart paint). Gebruik kleine bloemetjes en blaadjes als stempel of sjabloon. Gebruik je versierde eieren op jouw seizoen tafel of altaar, in huis of als cadeau om weg te geven. Je kunt er dan de intentie voor een vruchtbaar jaar bij  meegeven als wens.
  • Breng de  lente is huis met een mooi (zelfgeplukt) lente boeket bloemen.
  • Draai muziek die jij fijn vindt, beweeg op haar ritme en bak (samen)– of koop, een vers brood en maak een wilde voorjaars pesto om deze samen met jouw gezin, huisgenoten of in jouw eigen goede gezelschap op te eten.

Vorm en vul jouw ritueel aan op de manier die bij jou past. Er is online ook veel te vinden over Imbolc rituelen en hoe je dit lente feest kunt vieren. Ik ben heel benieuwd naar -of en hoe jij vorm geeft aan een Imbolc viering. Ik vindt het leuk om van je te lezen. Je kunt een foto met bericht achterlaten op Instagram of me een bericht sturen via e-mail of whats app.

Geschreven door Laura

Heb je met veel plezier meegelezen? Meld je dan aan voor de InBloei cirkel. Een bijzondere en besloten online plek met een met liefde samengestelde verzameling helende oefeningen, koesterende rituelen & voedende self-care. Ook ontvang je 8 x per jaar een uitnodiging voor de exclusieve online & offline InBoeli cirkel sessies en wandelingen.