Imbolc

Onze voorouders leefde in harmonie met de natuur. Hun dagelijks bestaan was onlosmakelijk verbonden met de ritmes van Moeder Natuur en met de grotere cycli van de kosmos. De jaarfeesten gaven structuur aan het jaar en waren verbonden met de cirkel van leven (en dood). Het vieren van de jaarfeesten was een ode aan de natuurlijke cycli van de Aarde en de zon. Een viering waarin ze uiting gaven aan hun dankbaarheid voor een goede afloop en overleving en de goede hoop op een volgende vruchtbare periode, overvloedigheid, bescherming en gezondheid. 

Rond 1 februari wordt de start van energetische lente gevierd met Imbolc. Het Imbolc feest kondigt het einde van de wintertijd aan, terwijl de lente voorzichtig van zich laat horen. Haar energie verweeft zich langzaam maar zeker door die van de winter om met de lente equinox (Ostara) haar plek in te nemen en in al haar glorie te ‘shinen’. Nu de natuur nog in winterslaap lijkt te zijn, gebeurt er van alles onder de grond. In de buik van Moeder Aarde, waar de naam Im (in) bolc (buik) in de Keltische taal naar lijkt te verwijzen. In haar komen de zaden die zijn gezaaid tot leven. Zachtjes fluistert ze de natuur toe om langzaam aan wakker te worden en geboorte te geven aan een nieuwe cyclus van groei. En hoewel het buiten nog guur en koud is steken de eerste bloembollen nieuwsgierig hun kopje boven de grond.

Ruimte maken voor een nieuwe groei periode

In deze tijd zitten we nog in het staartje van de donkere helft van het jaarwiel. Hoewel de dagen steeds meer aan licht winnen, zijn ze vaak nog donker en koud. Onze weerstand is op haar laagst, doordat we veelal binnen leven en de zon haar kracht heeft ingeleverd en vitamine D niet meer wordt aangemaakt. Ook als we een flinke winterwandeling maken. In deze periode voelen we ons vaker moe en hebben we meer kans om ziek te worden. Onze levenskracht heeft zich teruggetrokken in de luwte en ligt nog verscholen in het donker te wachten.  Net als in de natuur nog alles ligt te rusten in de schoot van Moeder Aarde.

Dit is de tijd om ruimte te maken voor een nieuwe groeiperiode. Je te verbinden met dat wat jij verlangt, met jouw talenten en jouw potentie. Dat vraagt je om goed te luisteren naar de fluisteringen van binnen, maar nog niet iets te doen. Het visualiseren van onze ambities, plannen en doen is werk voor later. Nu is het belangrijk om ruimte maken voor al die potentie die in jou leeft. Dat doe je door te zuiveren, schoon te maken en te luchten. Je lichaam, geest, hart en je huis. En hoewel het kriebelt, is het de kunst om nog even te blijven in het donker. Je op te laden aan de stilte, zodat je dadelijk met nieuwe energie jouw zaadjes tot bloei kunt laten komen.

Imbolc ritueel

Een mooie manier om Imbolc en de ontwakende lente (in jezelf ) te vieren is het doen van een ritueel. Je kunt ervoor kiezen om 1 handeling eruit te pakken of meerdere handelingen te gebruiken en daarvan samen een groter ritueel te vormen, welke bij jou -en jouw intentie past.

 • Voor je je Imbolc ritueel doet is het fijn om een voorjaarsschoonmaak te hebben gedaan (-of in ieder geval je huis lekker te hebben gelucht en opgeruimd). Maak je huis schoon en zet je ramen open voor een frisse wind door het huis. Je kunt bijvoorbeeld etherische olie (of een scheutje Florida water) aan je schoonmaak sopje toevoegen.
Maak ruimte in jouw lijf voor nieuwe groei
 • Start je dag met een inwendige reiniging. Bijvoorbeeld met berkenwater, een thee met reinigende kruiden of een simpel glas met warm water (en eventueel citroen).
 • Doe zachte rek en strek oefeningen, yoga of een andere vorm van bewegen, waarbij je aandacht mag brengen bij je lever en galblaas. Dit zijn de reinigende organen die passen bij het voorjaar. Denk aan zachte twists, heupcirkels, draaien van gewrichten, strekkingen en zelf massage voor de flanken, heupen, liezen en de binnenzijde van je benen (richting je grote teen) en buitenzijde van je benen (richting je tweede kleine teen). Daar lopen de lever en galblaas meridianen.
 • Neem een moment om te mediteren op dat wat je graag zou willen zaaien en tot wasdom wilt laten komen.
Verbind je met wat er diep van binnen leeft
 • Maak een stilte wandeling in de natuur waarbij je je afstemt op wat er van binnen bij jou leeft. Wellicht dromen over dat wat je graag zou willen zaaien, laten groeien en later in het jaar wilt oogsten. Maak het nog niet concreet. Laat het nog even rusten. Speel ermee in jouw gedachten om te voelen wat het me je doet en wat het je zou kunnen brengen. Schrijf jouw gedachtes op, teken of schilder ze of verwerk ze op een andere manier die voor jou goed past.
 • Je kunt ook een labyrint of spiraal lopen. Je neemt dan jouw intentie of wellicht de vraag ‘wat -of welke zaadjes wil ik dit jaar zaaien?’ mee naar het centrum van het labyrint of spiraal waar je even blijft staan voor een reflectie moment om vervolgens weer het labyrint of spiraal uit te lopen.

Via deze link vind je een kaart met de labyrinten in Nederland. Een spiraal kunt jezelf maken door taken neer te leggen, in zand, sneeuw of losse aarde een spiraal te tekenen of wellicht met stenen, schelpen of andere materialen een spiraal te maken.

Nodig het nieuwe licht van de zon uit in je huis
 • Zet in elke ruimte in huis een kaars of waxine lichtje.
 • Bij zonsondergang steek je 1 kaars aan, waarmee zo dadelijk de kaarsen in huis aansteekt.
 • Steek ruimte voor ruimte de kaarsen aan (of je elektrische lichtbron :-)) als een ode aan de zon en/of met de gedachte dat je het licht weer uitnodigt in jouw leven.
 • Ook buiten in jouw tuin of op je balkon kun je een (walnoot met bijenwas) kaarsje plaatsen op de aarde en deze aansteken.
 • Blaas alle kaarsen uit, behalve die in de ruimte waar je zo dadelijk verblijft. Bijvoorbeeld de huiskamer en/of keuken. Steek daar desgewenst meerdere kaarsen aan.
 • Draai muziek die jij fijn vindt en bak (samen) een stapel pannenkoeken om deze samen met jouw gezin, huisgenoten of in jouw eigen goede gezelschap op te eten.

Vorm en vul jouw ritueel aan op de manier die bij jou past. Er is online ook veel te vinden over Imbolc rituelen en hoe je dit lente feest kunt vieren. Ik ben heel benieuwd naar -of en hoe jij vorm geeft aan een Imbolc viering. Ik vindt het leuk om van je te lezen. Je kunt een foto met bericht achterlaten op Instagram of me een bericht sturen via e-mail of whats app.

Geschreven door Laura

Heb je met veel plezier meegelezen? Meld je dan aan voor de InBloei cirkel. Een bijzondere en besloten online plek met een met liefde samengestelde verzameling helende oefeningen, koesterende rituelen & voedende self-care. Ook ontvang je 8 x per jaar een uitnodiging voor de exclusieve online & offline InBoeli cirkel sessies en wandelingen.